Culinair en wijn

In de omgeving zijn zeer goede en betaalbare restaurants. Ook het bezoeken van caves, waaronder de Marcillac-wijnen zijn mogelijk.

 

Rouergue (de wijngaarden van Rouergue): tussen Rodez en Aurillac is Rouergue het huidige departement van Aveyron. Het komt vandaag overeen met de voormalige provincie Rouergue, die in drie delen kan worden onderverdeeld: het graafschap (districten Rodez en Espalion), de Haute Marche (districten Millau en Saint-Affrique) en de Basse Marche (district Villefranche de Rouergue). ). De Rouergue, land van bergen en plateaus, is vooral bekend om zijn kazen en vleeswaren. Van het zuiden van het departement en van het natuurpark Grands Causses tot het plateau van Aubrac, heeft de Aveyron, hoewel weinig in aantal, enkele wijngaarden in volle renaissance (en erkenning in AOC voor drie van de belangrijkste).

 

Marcillac (AOC Marcillac): al meer dan duizend jaar worden de wijnstokken verbouwd op de steile hellingen van de Ady-vallei tussen Rodez (20 km) en Conques. Le Mansois is de emblematische druivensoort van de appellatie Marcillac. De beperkingen van de appellatie vereisen een minimum van 90% Mansois (fer servadou) en mogelijk 10% aanvullende druivensoorten (prunelard, cabernet sauvignon noir, merlot noir). Dit terroir van 200 ha aan de voet van de Aubrac dankt zijn ontwikkeling aan de abdij van Sainte-Foy de Conques. De rode wijnen die het produceert (ongeveer 8.500 hl per jaar) op hellingen van rode klei die overhangen met kalksteenplateaus, zijn over het algemeen goed gestructureerd. Een zeer tanninerijke rustiek vermengt zich met aroma's van rood fruit, aalbessen, zwarte bessen en bramen, afhankelijk van het oogstjaar, maar ook vlierbessen, soms cacao. In de mond hebben ze een zekere frisheid, pittig (peper). De meeste wijnen rijpen in vaten. Sommige cuvées worden gerijpt in vaten of kleine tonnen (25 hl). Een coöperatie vertegenwoordigt 55% van de productie. Er zijn ook een tiental privékelders die de resterende 45% leveren.

 

 

 

Entraygues-et-Fel (AOC Entraygues-et-Fel, oogst 2012) rode, witte en roséwijnen: deze vertrouwelijke appellatie van 20 ha ligt op de steile hellingen langs het perceel, op de eerste uitlopers van Cantal en Aubrac. Het strekt zich uit over twee departementen:

Aveyron (gemeenten Entraygues-sur-Tryère, Le Fel, Campouriez, Florentin-la-Capelle, Golinhac en St Hippolyte).

Cantal (Gemeenten van Cassaniouze en Vieillevie).

De wijnen van Entraygues (tussen twee wateren), tussen de Lot en de Truyère, worden verkregen op granietbodems die geschikt zijn voor chenin en mauzac. Dit zijn droge, nerveuze en zeer geurige witte wijnen. Die van Fel, die op schisteuze gronden worden gevonden, zijn vrij stevig en pittig rood. De meeste komen uit Cabernet Sauvignon en Mansoi. De 6 wijnbouwers in individuele kelders hebben zich verenigd in het appellation syndicaat. De rode, rosé en witte wijnen vertegenwoordigen een totale productie van 750 hl.

 

Estaing (AOC Estaing, van de oogst 2012) rode, rosé en witte wijnen: de wijnen van Estaing vormen een van de kleinste AOC-benamingen in Frankrijk met een oppervlakte van 11 ha verspreid over de gemeenten Estaing, Coubisou en Sebrazac. Deze wijnstokken waren eigendom van de monniken van Conques (op weg naar Santiago de Compostela). Hier klampt de wijngaard zich vast aan de hellingen die de Lot-vallei domineren op leisteen of klei-kalksteenbodems. De druivensoorten zijn wat anders dan die van Entraygues. Voor de rode en rosé wijnen worden Gamay, Cabernet Franc en Fer Servadou gebruikt; voor de blanken, chenin, mauzac en saint-côme (ook bekend als rousselou).

 

In 1997 werd de Winegrowers of Olt Cooperative Cellar opgericht. Vandaag brengt het 18 producenten samen (4 wijnboeren zijn in individuele kelders). Momenteel bedraagt ??de productie 400 hl rood, rosé en wit. De rode wijnen worden gekenmerkt door tonen van rood fruit (framboos en aardbei). In de mond is het een eenvoudige, rustieke wijn met goed geïntegreerde tannines; een wijn om jong te drinken. De rosés hebben een zalmkleur. De neus is fris en delicaat met tonen van rode bessen. In de mond zijn ze licht, rond, levendig en fruitig tegelijk. De bleekgele witte wijnen met groene reflecties hebben een bloemige, honingzoete en minerale neus.

 

Côtes-de-Millau (AOC Côtes-de-Millau, van oogst 2012) rode, rosé en witte wijnen: de AOC betreft een geografisch gebied van 1.200 ha, verdeeld over 17 gemeenten, van Peyreleau tot Broquiès. Maar slechts 57 ha is nu in bedrijf, geplant op hellingen op terrassen (de fáyssos) die zich uitstrekken aan weerszijden van de Tarn-vallei, ten noorden van de Gorges de Tarn, in zijn deel van de Aveyron.

 

De jaarlijkse productie van ongeveer 2.000 hl is voornamelijk gebaseerd op rode wijn (71%) en rosé (25%) van syrah, gamay, cabernet sauvignon, cabernet franc, fer servadou en duras. Wat betreft de blanken, die zijn zeer in de minderheid, gemaakt van Chenin Blanc en Mauzac. Er zijn 18 producenten. Alleen al de Cave Coopérative d'Aguessac vinifieert 70% van de productie. Momenteel worden er 200.000 flessen per jaar verkocht, waarvan 40% buiten de regiogrenzen. Vorig jaar werden er 10.000 flessen verkocht in de Verenigde Staten.

 

De wijn van Conques (Vin de Pays de l'Aveyron): het is het symbool van de wedergeboorte van de kleine wijngaarden van Rouergue. Dat hebben we te danken aan een uitzonderlijke wijnmaker, Patrick Rols. Hij maakt er een heerlijke gemengde wijn van Merlot en Cabernet, geproduceerd door wijnstokken die uitkijken op de Romaanse abdijkerk van Sainte-Foy de Conques; een wijn die de verdienste heeft om (sinds 2007) de pelgrims van Saint-Jacques te troosten die voor het timpaan van de abdij aankomen, uitgeput door de oversteek van Aubrac.

 

De wijnen van Martiel (Vin de Pays de l'Aveyron). We bevinden ons tussen Quercy en Rouergue, niet ver van Villefranche-de-Rouergue in dit land van causses in de buurt van Pleyjean, waar de Tempeliers hun wijnstokken zagen groeien. Ook hier zijn enkele hectaren Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Chardonnay, vruchten van de arbeid van Sandra Lemoine, afgestemd op een biologische aanpak.