In de buurt

Frankrijk is een land waar prachtige regio’s de boventoon voeren.

Tijdens een vakantie kunt u er urenlang wandelen of fietsen langs glooiende heuvels en eindeloze wijnvelden.

Een van de indrukwekkendste streken in Frankrijk is de Aveyron.

Deze plek in de regio Midi-Pyrénées wordt gekenmerkt door een prachtig landschap en een schat aan cultuur.

De streek Aveyron is een pareltje in Frankrijk. Het leent zich uitstekend voor een prachtige wandeling langs de Route des Seigneurs du Rouergue. Tijdens de wandeltocht ontdekt u drieëntwintig bijzondere kastelen in de Aveyron. Het is dan ook een reis terug in de tijd. De kastelen, in het Frans ‘chateau’s’ genoemd, verkeren vaak nog in goede staat. In totaal zijn er in de Aveyron meer dan honderd kastelen te vinden.

In de Middeleeuwen bloeide deze streek, destijds Rouergue geheten, dan ook behoorlijk op.

Eén van de prachtige Middeleeuwse kastelen langs de route is bijvoorbeeld Château de Belcastel. Dit monument uit de 9e eeuw torent hoog boven het groene landschap van de Aveyron uit.

 

Rood landschap:

Erg bijzonder aan het landschap van de Aveyron is dat de kleur rood er telkens terugkomt. Dit komt door het feit dat de aarde er vaak rood gekleurd is. Dit verschijnsel komt met name voor in het zuidelijk gelegen Rougier de Camarès.

Ook verwerken de inwoners van Aveyron vaak de kleur rood in de bouwstijl van hun huizen. Deze kleur geeft de Aveyron een bijzonder gezicht, en maakt een vakantie in deze Franse streek uniek.

 

Muzikaliteit in de abdij van Sylvanes:

Het grote aantal kloosters en abdijen maakt Aveyron tot een bijzondere plek. Een indrukwekkende abdij is bijvoorbeeld Sylvanes. Dit religieuze gebouw stamt uit de 12e eeuw, en is geheel gebouwd in Romaanse stijl. Binnenin de abdij kunt u onder andere prachtige bogen, gewelven en kapellen bewonderen. ‘s Zomers vormt Sylvanes het toneel van allerlei cultrele activiteiten. Zo kunt u er bijvoorbeeld het ‘Festival de Musique Sacré’ bezoeken. Tijdens dit muzikale festijn brengen Franse artiesten mooie liedjes ten gehoor.
 

Sportieve activiteiten in de Aveyron:

Ook voor sportliefhebbers is de Aveyron een uitstekende bestemming. Door de ligging vlakbij de rivier Ayveron kunt u er namelijk allerlei sportieve activiteiten ondernemen. In de zomermaanden is het bijvoorbeeld heerlijk om te kanoën of te raften op de rivier. Of kies in plaats daarvan voor een heerlijke fiets-, wandel-, of rijtocht per paard. 

 

 

Villefranche-de-Rouergue

Het koninklijke stadje Villefranche-de-Rouergue, in 1252 gesticht door Alphonse de Poitiers, graaf van Toulouse en broer van Heilige Lodewijk, ligt in de vallei van de Aveyron, en bezit een zowel opmerkelijk als prachtig onroerend erfgoed. Het Onze Lieve Vrouwe Plein (place Notre-Dame), beschermd als Historisch Monument en gelegen in het hart van het stadje, is prachtig met zijn middeleeuwse bogen, mooie oude huizen, en de indrukwekkende klokportaal van 54 meter hoog, dat bij de Onze lieve vrouwe kapittelkerk (collégiale Notre-Dame) hoort. Hierin is een koorgestoelte van gewerkt hout, en een stenen preekstoel uit de 15de eeuw te bewonderen. Villefranche-de-Rouergue verkennen, is ook de geveldetails van de prachtige panden bewonderen, zoals van de huizen Armand, Combettes, Dardenne, en ook Gaubert.

20min

Najac

Is een groen dorp, omringd door bossen die in zowel zomer als winter prachtige en gevarieerde geluiden bieden. De verbreding van de straat waardoor een enorm plein ontstond weerspiegelt de verandering in een bastion in het midden van de 13e eeuw. Langs de hele straat kunt u onafgebroken het grote aantal oude huizen bewonder evenals een fontein uit de 14e welke nog in stand is gehouden.

40min.

Conques

Het juweel van de Romaanse Kunst

De pelgrims daalden van het wilde en sobere land van de Aubrac af naar het dal van de Lot met een belangrijke stopplaats: Conques. Met duizenden liepen ze op de Via Podiensis op zoek naar zichzelf. Aan het einde van het pad, blijft het prachtige middeleeuwse dorp van Conques met de abdij met het prachtige timpaan één van de belangrijkste centra van kunst en spiritualiteit van het westen. Dankzij de relikwieën van Sainte-Foy, meegenomen uit Agen in 883, werd Conques een zeer belangrijke etappeplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, komend van le Puy en Velay. Zelfs nu nog, volgen vele wandelaars deze historische weg, en stoppen in het hart van het dorp waar ze worden begroet door de religieuzen.

55min.

Belcastel

In het begin van de 20e eeuw kon men alleen toegang krijgen tot de plaats Belcastel via moeilijke begaanbare paden. Daar ontdekte men, op de torenhoge rots die de arme huizen van het dorp domineerde, de nog prachtige overblijfselen van het versterkte fort.

Het was in 1974 dat Fernand Pouillon, één van de grootste architecten van zijn tijd, het geruïneerde kasteel kocht en onmiddellijk de removatie ervan ondernam. Zijn toewijding en de actieve goodwill van al zijn werknemers en de bevolking van het dorp, herwon het kasteel haar vergane glorie. Dit buitengewone initiatief had de inwoners van het dorp aangemoedigd die, naar zijn voorbeeld, alles in het werkt stelden om een nieuw leven te geven aan het hele dorp door particuliere huizen en collectieve instellingen te restaureren.

28min.

Sauveterre-de-Rouergue

Een bastion van kooplieden.

Onder de voogdij van de koninklijke rechter, is het bastion gebouwd als een kleine woonwijk: een centraal plein, 9 percelen met elk een tuin en een put, 4 belangrijke straten gekruist door dwarsstraten welke toegang geven tot de tuinen. De bevolking van het bastion, voornamelijk van agrarische oorsprong, heeft te maken met een gebrek aan land: hierdoor wordt de ontwikkeling onmogelijk. Het bastion wordt daarom commercieel en administratief, geholpen door de fiscale privileges verleend door de koning. Beetje bij beetje verschijnen verschillende activiteiten: smederijen, messenmakerijenbestek, hoedemakerijen, slagers... Galerijen en winkels weerspiegelen de economische vitaliteit van de stad.

Compolibat

Igue du Py en Igue de Rouffiès. 
Natuurfenomenen door erosie omgeven door een prachtige nauur. 
10min.

Pont de Cayla

Met zijn pittoreske bruggetje uit de Gallo -Romeinse tijd. 
25min.

Bastide L'Evëque (1280)

Is een klein bastide stadje gebouwd op een granietplateau, gekend voor zijn gewezen koper smederijen, een koperslagmolen die in zijn oorspronkelijke staat is hersteld en te bezichtigen. 
le Martinet de la Ramonde. Is zeker een bezoek waard!  
25min.

Villeneuve

Middeleeuws graaf- en daarna koningsstadje met zijn Centrale bogenplein, Place de Conques. 
Laatste Zondag van Juli Middeleeuwse feesten.  
25min. 

Peyrusse-le-Roc

Onderaan het dorpje Peyrusse-le-Roc ligt in groene, ongerepte omgeving een werkelijk prachtige middeleeuwse locatie. Een aangenaam hellend weggetje vanuit het dorpscentrum neemt u mee naar de verschillende bezienswaardigheden die op deze locatie te bewonderen zijn. De fotogenieke torens van het beneden-kasteel gelegen op de roc del Thaluc, de ruïnes van de voormalige Notre-Dame-de-Laval kerk, de brug van Faubourg over de Audierne, het Grafmonument van de Koning, mausoleum uit de 14de eeuw, ruïnes van het ziekenhuis van de Engelsen, het belfort en poort van de Barbacane zijn stuk voor stuk overblijfselen uit een middeleeuws verleden, die u tijdens uw bezoekje kunt bewonderen. Tijdens de wandeling kan ook een expositie over kruiwagens en middeleeuwse machines bezocht worden.